Η ΠΕΨΑΕΕ συμμετείχε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δια βίου μάθησης μέσα από τις εκπαιδευτικές συμπράξεις Grundtvig 2010-2012 καιGrundtvig 2012-2014 «Τίποτα για Εμάς Χωρίς Εμάς», οι οποίες απαρτίζονταν από τους παρακάτω ευρωπαϊκούς φορείς ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης:
o Association Aurore, ACV (Γαλλία)
o Article 23, asbl (Βέλγιο)
o Fondation Trajets (Ελβετία)
o ΠΕΨΑΕΕ (Ελλάδα)
Το πρόγραμμα προέβλεπε 3 επισκέψεις στις χώρες των υπολοίπων φορέων της σύμπραξης καθώς και μία υποδοχή των φορέων αυτών στη χώρα μας και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Στις επισκέψεις συμμετείχαν, μαζί με τους επαγγελματίες, και 16 λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Οι βασικοί στόχοι της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής σύμπραξης ήταν:
- Η βελτίωση των πρακτικών που προάγουν την ελεύθερη έκφραση και την αυτοεκπροσώπηση των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
- Η δημιουργία εργαλείων και μεθόδων, που προέρχονται από την ανάγκη των ίδιων των ληπτών, να συμμετέχουν στην κοινωνία ως ενεργοί πολίτες.
Οι κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την επίτευξή τους ήταν:
- Τα θεματικά ατελιέ, στα οποία συμμετέχουν τουλάχιστον ένας επαγγελματίας και ένας λήπτης από κάθε χώρα (αυτοεκπροσώπηση, γλωσσικό ζήτημα, έννοια του ενεργού πολίτη, φαινόμενο του καθρέφτη).
- Η ανταλλαγή καλών πρακτικών και απόψεων σε σχέση με την ενεργή συμμετοχή των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, απόψεις που θα κοινοποιηθούν στους αρμόδιους θεσμικούς εκπροσώπους της Ευρώπης.
- Οι Καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Η ομάδα Grundtvig είχε εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, έδινε έμφαση στις δημοκρατικές διαδικασίες και στη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, ενώ ενίσχυσε ιδιαίτερα την εργασία και αλληλεπίδραση σε υποομάδες, η οποία επιτρέψε στους λήπτες να επεξεργάζονται καλύτερα τα θέματα προς συζήτηση. Τέλος, ένα μεγάλο μέρος των συναντήσεων αφιερώθηκε στην ψυχοεκπαίδευση των ληπτών, έτσι ώστε να είναι και να νιώθουν ικανοί να ταξιδέψουν.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Μάιο του 2012 έως τον Μάιο του 2014.